Avl

Overvejelser om af få et hvalpe kuld

At vælge at få et kuld hvalpe på sin tæve er ikke en lille beslutning, der ligger et stort arbejde først med at tænke det hele igennem og finde og vælge den rigtige hanhund at parre med. Derefter er der er stort arbejde med hvalpene når de kommer og 8 uger frem, de skal socialliseres godt og der skal findes de rette hvalpekøbere, og have dem på besøg flere gange og få givet dem alt den info og rådgivning de har brug for.

Der skal overvejes nogle ting, såsom, har man tiden til det, hvor skal hvalpene fødes og hvor skal de være i huset, har man pladsen - også til kravle gården, skal der investeres i fødekasse og kravlegård eller kan man bygge selv og hvordan. Skal der indkøbes wetbed tæpper, legetøj og madskåle. Hvalpe har brug for at løbe rund og lege og undersøge, men de er ikke renlige, kan man overskue det, det går jo ud over gulvet. Hvalpene skal også ud i haven, så her skal der måske også laves en indhegning så de ikke lige pludselig er smuttet væk.

Hanhunden

Man skal finde den rette hanhund, der passer til ens tæve for at hvalpene ikke falder uden for racestandarden. Det er meget vigtigt at tjekke stamtavlerne på hundeweb, for at undgå indavl. Er det en udlandsk hanhund må tavlerne gennemgås mannuelt. Det er også vigtigt at hundenes sind passer sammen. Det er ikke fornuftigt at parre f.eks. to usikre hunde. Der skal aftales pris for parring og underskrives en parringsaftale, og aftales ca. tidspunkt for parring, så man er sikker på at han er til rådighed når tæven er højløbsk. Det er fornuftigt at han er Patella lux undersøgt, og han skal have et korrekt bid. Det er vigtigt at hanhunden er renvasket så han ikke overfører bakterier/sygdomme til tæven i forbindelse med parringen.

Tæven

Tæven skal være voksen før hun får hvalpe, altså ca. 2 år og ikke mere end 8 år, det anbefales at tæven ikke er mere end 4 år før hun får sit første kuld. Det er fornuftigt at hun er  undersøgt for patella lux (løs knæskal) og skal have et korekt bid. Få dette undersøgt hos dyrlægen inden det besluttes at parre tæven. Tæven er normalt højløbsk på ca 10. til 14. dag, talt fra løbetidens første dag, og i disse dage kan hun parres. Man kan med fordel lade dem parre en gang dagligt over nogle dage. Tæven er drægtig i ca. 63 dage + % nogle dage, regnet fra parringsdagen. Når tiden for fødslen nærmer sig kan man med fordel tage tævens tempertur 2-3 gange om dagen. 24-36 timer før fødslen falder tævens tempertur til ca. 37 grader (normal temp. er 38-38,5) På den måde ved man at fødslen er nært forstående. Japansk Spids får som regel mellem 3-5 hvalpe, dog ses alt mellem 1-8 hvalpe.

Parringen

Som regel er det tæven, der kommer til hanhunden, men man kan gøre som man finder bedst for hundene. Når hanhunden mener tæven er klar vil han gerne parre hende og hun vil være villig til at lade ham. Virker han ikke interesseret eller vil tæven ikke lade sig parre er tiden ikke rigtig, og man må prøve igen dagen efter. Selve parringen tager ikke mange minutter, men bagefter vil de to hunde hænge sammen, og det er ikke muligt for dem at løsne sig fra hinanden. De fleste hanhunde vil selv dreje sig rundt, således at de står hale mod hale, sker dette mod forventning ikke, drejes han lige så forsigtigt rundt således at han støtter på sine egne fire ben. Hold dem blidt sammen indtil de naturligt løsner sig fra hinanden, de hænger sammen ca. 15-20 min og derefter kan hanhunden trække sig ud og parringen er gennemført.

Når der er gået ca. 28 dage fra parringen kan dyrlægen scanne tæven og afgøre om hun er drægtig, og give et kvalificeret gæt på hvor mange hvalpe, der er på vej. Efter 44 dage kan dyrlægen tage et røntgenbillede og dermed fortælle med sikkerhed hvor mange hvalpe der er.

Er det første gang både hanhund og tæveejer skal parre, søg da råd og vejledning, inviterer eventuelt, en opdrætter med.

Anbefaler denne bog, som på en nem og forståelig måde beskriver hvad man skal sætte sig ind i fra løbetids start til de første uger efter fødslen: Hundeopdræt - med omhu og omtanke. Af Hanne Mathiasen.

 

Se billeder af hvalpe

På 13 år er der født 781 hvalpe, fordelt på 200 kuld, der kom i gennemsnit 3,9 hvalpe pr. kuld. År 2010-2022

Årstal
2022
2021
2020
Antal hvalpe.
      30
      45
      40
Kuld.
 9
12
15
Import.
    4
    3
    1
2019       60 17     1
2018       43 12     1
2017       59 15     1
2016       78 20     3
2015       90 22     4
2014       57 14     8
2013       56 16     7
2012       59 14     6
2011       65 16     4
2010       61 18     6
       
I alt:     781 200     49